UYUŞTURUCU DAVASINDA İLK MAHKEME NE ZAMAN OLUR ? UYUŞTURUCU DAVALARI NE KADAR SÜRER ?

UYUŞTURUCU DAVASINDA İLK MAHKEME NE ZAMAN OLUR ? UYUŞTURUCU DAVALARI NE KADAR SÜRER ?

Ülkemizde yargılamalar maalesef uzun sürmektedir. Yargılamaların uzun sürmesi gerek yargı mensuplarını gerekse de vatandaşları ziyadesi ile üzmektedir. Adil yargılamanın önemli bir unsuru da yargılamanın süresi içerinde tamamlanmasıdır. Bazı davalar uzun süre sürüp doğru bir şekilde karara bağlansa da yargılamanın uzun sürmesi de ayrı bir ceza gibi algılanabilmektedir. Tabi bazen bu süreçlerde hak kayıpları da olabilmektedir. Örneğin ; bir kişinin haksız ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklanması durumunda yargılamanın uzaması durumunda kişinin de o süreçte tutuklu kalması ciddi bir hak kaybına yol açacaktır. O yüzden karar verilirken son derece dikkatli bir şekilde araştırmaların yapılması ve dikkatli davranılması gerekmektedir. Yargılamaların hızlı ve etkili olması için burada yargı mensuplarından vatandaşlara herkese önemli bir görev düşmektedir.

Uyuşturucu davaları da diğer davalar gibi uzun sürebilmekte ve kimi zaman hak kayıpları yaşanabilmektedir. Özellikle uyuşturucu imal veya ticareti suçlarında soruşturma aşamasında gerekli delillerin ve araştırılmaların geç gelmesi soruşturma aşamasının biran önce sonuçlanmasını engellediği için kovuşturma aşamasına geçilememektedir. Örneğin; uyuşturucu ticareti suçlarında sıklıkla yaşanan sıkıntılardan biriside uyuşturucu maddelerin kriminale gönderilirken yaşanan gecikmedir. Bu süreçte Adli Tıp Kurumuna incelenmek üzere gönderilen uyuşturucu maddelerinin incelemesinin ve soruşturma dosyana eklenmesi uzun süre aldığı için soruşturma aşamasından kovuşturma aşamasına geçilememektedir. Bu süreçte kişinin uzun süre tutuklu olması hak kaybına neden olmaktadır. Özellikle bu hususta tutuklu işlerin daha ivedi bir şekilde halledilmesi gerekmektedir. Kavuşturma aşamasında yani dosyanın mahkeme taşınması  durumunda soruşturma aşamasında tüm delillerin eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması gerekir. Aksi takdirde mahkeme eksik hususların bulunması durumunda dosyayı iade etmesi söz konusu olmakta bu da yargılamayı uzatmaktadır. Kavuşturma aşamasında mahkeme günü verilirken iş yoğunluğu dikkate alınarak duruşma günü takdir edilmektedir. Bu da İstanbul gibi iş yoğunluğunun fazla olduğu illerde duruşma günü tayinleri daha uzun olabilmektedir. 

Mahkeme aşamasında tüm delillerin eksiksiz toplanmış olması durumunda daha kısa süreli celselerde dosya sonuca ulaşabilir. Ancak; dosyada eksik hususların bulunması , şüphelilerin, tanıkların dinlenilmesinde aksaklıklar gecikmeler olması durumunda da yargılama uzayabilmekte. Örneğin; olayda olay yeri tutanağı düzenleyen polisler, uyuşturucu davalarında sıklıkla tanık olarak dinlenebilmektedir. İlgili polis memurlarının duruşmaya gelmemesi veya tayinin çıkması nedeniyle duruşmaya katılamaması da yargılamayı uzatabilmektedir. Keza yine ; uyuşturucu ticareti suçlarında sanık savunmasının avukat eşliğinde alınması gerekmekte olup; baroca atanan veya özel müdafinin dosyaya mazeret koyması durumundan ifade alınamayacağı için yargılama uzayabilmektedir. Dolayısıyla yargılamanın unsurları olan taraflardan kaynaklanan sebeplerden dolayı da yargılamalar uzayabilmektedir. 

Uyuşturucu davasında, mahkeme tarafından hüküm verildiğinde, kişi kararı istinafa taşıma ve sonrasında şartların oluşması halinde temyize başvurabilir. Yargılamaların uzun sürmesinin önemli unsurlardan bir tanesi de istinaf veya temyiz de dosyaların kararı çıkması uzun sürmesidir. Uyuşturucu davalarında ; istinafa veya temyize giden mahkeme dosyaları uzun yıllar ilgili dairelerde karara çıkmayı beklemektedir. Burada da yine iş yükünün fazla olması gibi sebepler dosyaların karara çıkmasını zorlaştırmakta ve yargılama süresi daha da uzun olmaktadır. 

Yargılamaların en kısa sürede sonuçlanması gerek adil yargılanma hakkı için son derece önemli olduğu kadar kişilerin yargılama süresi içerinde gerek psikolojisini gerekse de sosyal yaşantısını etkileyebilmektedir. Bu yüzden , yargılamaların kısa sürede sonuçlanması için yukarıda da anlattığım şekilde yargılamaların ayağını oluşturan tüm unsurların ve tarafların etkin olması gerekmektedir.  

MAKALELER

Uyuşturucu Davalarına Bakan Avukatlar